Vitamine A en de huid

Vitamine A en de huid is een onderwerp dat steeds vaker wordt besproken. Waarom? Vitamine A heeft enorm veel voordelen voor de huid. Het werkt tegen huidveroudering, maar ook huidaandoeningen zoals acné kunnen worden geholpen.

Vitamine A wordt ook wel ‘retinol’ genoemd. In huidproducten zie je vaak dat de term retinol wordt gebruikt, maar dit is in principe gewoon een ander woord voor vitamine A.

Vitamine A en rimpels

Vitamine A ondersteunt de gezondheid van de huid en stimuleert cel vernieuwing. Het zorgt ervoor dat de huid zich sneller kan herstellen en steviger wordt waardoor fijne lijntjes en rimpels vervagen. Ook wordt de collageen productie aangewakkerd waardoor de huid soepeler, strakker en egaler wordt.

Als er in onze huid minder collageen aanwezig is of als het niet lukt om collageen te vernieuwen, dan zal onze huid snel verslappen en er rimpels en cellulitis ontstaan.

Hiernaast wordt retinol vaak ingezet tegen pigmentvlekken. Doordat huidvernieuwing wordt gestimuleerd en er hiermee ‘jongere’ huidcellen ontstaan, kunnen pigmentvlekken vervagen. Let op: vitamine A maakt de huid gevoeliger voor de zon. Gebruik dus een SPF van minimaal spf30 om huidbeschadiging te voorkomen.

Wat is collageen? Collageen is een eiwit dat van nature in de huid aanwezig is. Collageen is een bindweefsel dat onze huid stevig en soepel houdt. Een van de oorzaken van huidveroudering is de afname van collageen.

Vitamine A en acné

Vitamine A heeft anti-oxiderende eigenschappen die vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Vrije radicalen kunnen huid- en celschade veroorzaken. Door het gebruik van vitamine A blijft je huid rustig en worden ontstekingen minder. Het zorgt er namelijk voor dat verstopte poriën niet gaan ontsteken waardoor de acné vermindert.

Vitamine A en huidproducten

Vitamine A toevoegen aan je huidroutine kan extreem effectief zijn, zeker als je op zoek bent naar een product dat helpt tegen huidveroudering. Het zorgt voor een veel stevigere huid en lijntjes en rimpels vervagen. Wel is het belangrijk om vitamine A langzaam op te bouwen.

Tip: Begin met het gebruik van vitamine A/retinol met één keer per week. Bouw op naar elke twee dagen en eindig met dagelijks gebruik. Breng een product met vitamine A in de avond aan om irritatie door blootstelling aan de zon te vermijden.

Hiernaast is het belangrijk om tijdens het gebruik van vitamine A, en over het algemeen, ten alle tijden overdag een (dag)crème met SPF te gebruiken (zowel in de zomer als winter).

Welke producten raden wij aan?

Moisturizing complex iS Clinical

Het intensief hydraterende Moisturizing Complex is samengesteld met plantaardige ingrediënten, vitaminen, krachtige antioxidanten en essentiële bio nutriënten. Deze werken synergetisch om een vocht inbrengende en beschermende barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf te ondersteunen. Het bevat Retinyl Palmitaat (vorm van vitamine A). Deze vorm is milder en heeft de minste kans op huidirritatie.

Pro Heal Serum van iS Clinical

Een krachtig werkend serum met hoog geconcentreerd vitamine C gecombineerd met olijvenextract en pure vitamine E en A. Dit serum biedt een helende werking voor een normale of droge huid, acne en rosacea.

Night Time Repair van Circadia (binnenkort op de webshop)

Nighttime Repair is een nachtcrème voor de rijpere huid. Deze krachtige formule bevat geavanceerde peptide technologie, vitaminen en antioxidanten gecombineerd met een ultra-stabiele vorm van vitamine A. Deze milde, stabiele vorm van vitamine A is Retinyl Acetaat en heeft de minste kans op huidirritatie.

vitamina-a-huid-rimpels

 

 

 

 

 

 

Vitamine A en voeding

Vitamine A vanuit binnen ondersteunen kan bijdragen aan een gezondere huid. Er zijn twee soorten:

  1. Pro-vitamine A

Pro-vitamines komen voor in kleurrijk fruit en groente.  Deze worden ook wel vitamine voorlopers genoemd en komen voor in bepaalde voedingsstoffen die het lichaam kan gebruiken om vitamines aan te maken. Het wordt in het lichaam omgezet in retinol.

  1. Voorgevormde vitamine A

Komt voor in dierlijke producten. Retinol is de meest biologisch beschikbare vorm van vitamine A. Goede bronnen zijn (moeder)melk, lever, eieren en boter.

Mag je een retinol (vitamine a) crème of zuur gebruiken tijdens de zwangerschap? Nee! Vermijd huidverzorging met retinol als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Advies nodig?

Wij helpen je graag verder met het uitzoeken van de juiste producten. Neem contact op door te mailen naar info@beaumore.nl of vul het contactformulier in.

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken

Beauty trends 2021Dagcreme kopen 5 tips