Huid: wat zijn de meest gemaakte fouten?

Wat zijn de meest gemaakte fouten qua huidverzorging? Met de tips in dit artikel kun je ervoor zorgen dat je je huidroutine zo maximaal mogelijk benut zodat jij een gezonde huid hebt en blijft behoeden. Nu & in de toekomst!

Inhoudsopgave

1. Quick Fix
2. Producten die niet bij je huid passen
2.1. Gezichtsreinigers
3. Niet consequent zijn
4. Je huidroutine niet aanpassen per seizoen
5. Aan je huid zitten/pulken
6. Verkeerd een puist uitknijpen
7. Niet genoeg slapen
8. Producten die lekker ruiken

1.  ‘Quick Fix’ – dé fout in huidverzorging

‘Als huidproducten écht zouden werken, dan zou niemand toch acné/een vette huid/onzuiverheden hebben?’

Naar ons idee is dit de grootste misvatting en fout in huidverzorging en van het gebruiken van huidproducten. Je huid verzorgen gaat veel verder dan het nastreven van een perfect, egaal huidje. Het doel van het verzorgen en beschermen van je huid is om de gezondheid van je huid nu en later te waarborgen.

Je kiest dus niet alleen producten die je huid nu helpen, op de korte termijn, maar ook producten die je huid nodig heeft om in de toekomst gezond te blijven, op de lange termijn.

Hiernaast komen de meeste huidproblemen vanuit binnen (je lichaam). Acné is bijvoorbeeld een hormonaal probleem en kan niet alleen worden opgelost met het gebruiken van producten. Als je een gezonde en mooie huid wilt, moet je verder kijken dan alleen het oppervlak. Factoren zoals voeding, hormonen, stress, leefstijl & beweging kunnen veel invloed hebben op hoe je huid er (aan het oppervlak) uitziet.

Hiermee kun je dus ook concluderen dat er geen magisch product bestaat die je huid van de een op de andere dag ‘perfect’ maakt.

Waarom gebruik je dan wél huidproducten? De belangrijkste motivatie is omdat je wilt dat je huid (en hiermee je lichaam) gezond is en blijft. Dat je huid er hierdoor ook mooi, stralend en egaal uitziet is een superfijne bonus, maar niet het eerste doel.

2. Producten die niet bij je huid passen

Een veel gemaakte fout in huidverzorging is de verkeerde producten gebruiken. Het kiezen van de juiste producten die passen bij JOUW huid is onwijs belangrijk. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je huid maximaal wordt ondersteund.

Dit kan best lastig zijn.

Er zijn zoveel soorten en type huidproducten op de markt. Waar moet je beginnen?

Laten we beginnen bij de basis. Een basis huidroutine is wat je huid minimaal nodig heeft om in ieder geval schoon en gezond te blijven. Hoe ziet een basis huidroutine eruit?

basis huidroutine-huidverzorging tips

2.1. Gezichtsreiniger

Er zijn in principe 3 soorten gezichtsreinigers.

  • Reinigingsgel
  • Reinigingsschuim
  • Reinigingscrème

Een reinigingsgel is het meest voorkomende reinigingsproduct. Dit is (meestal) een doorzichtige substantie die ietwat gaat schuimen bij het aanbrengen. Een reinigingsgel is voor de meeste huidtypes een goede optie, zeker bij een vette huid.

Een reinigingsschuim spreekt voor zich. Let op: een reinigingsschuim kan de huid wat droger maken. Dit komt omdat voor het schuimeffect een wat ‘agressiever’ ingrediënt gebruikt kan worden. Net zoals bij shampoo.

Een reinigingscrème is een wat zachtere en mildere variant van de gezichtsreinigers. Deze heeft een crème-achtige substantie en voelt zachter aan. Ideaal voor de wintermaanden en voor mensen met een droge of gevoelige huid.

Wat zijn onze toppers?

Reinigingsgel-Huidverzorging tip- Cleansing Complex Reinigingscrème voor huid - huidverzorging tip -Cream Cleanser

3. Niet consequent zijn

Een huidroutine zegt het eigenlijk al: het is een routine.

Dit betekent dat de resultaten die je behaalt met de huidproducten die je gebruikt pas optimaal zullen zijn als jij consequent elke dag die producten gebruikt.

Een van de meest gemaakte fouten van huidverzorging is dan ook het vergeten te gebruiken van de producten.

Dit is iets wat in je systeem moet komen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met het gebruiken van huidverzorging. Geef jezelf hiervoor de tijd.

Betekent dit dan ook dat je na een avondje stappen alsnog je gezicht moet reinigen?

JA!

Make-up op je huid laten zitten is funest voor de gezondheid van je huid, omdat het je poriën verstopt. Hierdoor kunnen onzuiverheden ontstaan én zullen de huidproducten die je gebruikt minder goed kunnen worden opgenomen. Dit komt omdat je huid verstopt zit en er veel dode, oude huidcellen op je huid blijven liggen.

4.  Je huidroutine niet aanpassen per seizoen

Je kunt je voorstellen dat je huid andere behoeftes heeft per seizoen. Veel mensen gebruiken het hele jaar door precies dezelfde producten. Echter, kun je veel meer uit je huidroutine halen als je goed naar je huid luistert.

Skin Story by Maxie:

 Ik heb een gemengde huid en veel last van onzuiverheden. Mijn huid is zowel vet als droog. In de zomer heb ik meer last van het feit dat mijn huid heel vet kan worden. Dit komt omdat de luchtvochtigheid dan veel hoger is, het warmer is en ik hierdoor meer zweet. In de zomer is reinigen voor mij het allerbelangrijkste, zodat mijn huid fris en schoon blijft en overtollig talg wordt verwijderd. Hiervoor gebruik ik het allerliefste het Cleansing Complex van iS Clinical. Een hele frisse reiniging. Ik heb hem zelfs gebruikt toen ik een half jaar in Taiwan woonde. Echt een topper!

In de winter verandert mijn huid naar heel droog en gevoelig. Ik merk het meteen als het kouder wordt, vooral aan mijn lippen. Dit komt omdat je huid meer te voorduren krijgt door de constante afwisseling warm (verwarming) en koud (buiten). Ik switch dan van gezichtsreiniger die zich meer richt op het verzorgen en verzachten van de huid. Mijn favoriet is de Warming Honey Cleanser met 40% pure honing. Zo lekker! Ook is mijn favoriet de ShealD Recovery Balm: als ik deze gebruik, is mijn huid in één klap gehydrateerd.

Skin Story by Maxie

 

5. Aan je huid zitten/pulken

Dit is ook een veel voorkomende fout die wij vaak genoeg voorbij zien komen. Mensen die de hele dag pulken aan hun huid. Korstjes wegkrabben, snel een puistje uitknijpen, krabben, wrijven.

Er zitten veel bacteriën en vuil op je handen en deze komen vervolgens op je huid. Hierdoor kan je huid sneller verstoppen en ontstaan er onzuiverheden.

Hiernaast word je huid onrustig en gaat het irriteren. Hierdoor kan je huid rood worden en beschadigen. Bij het verkeerd uitknijpen van puistjes kunnen zelfs littekens ontstaan en dat is zonde. Als je acné/onzuiverheden hebt, is deze tip bijzonder belangrijk.

Blijf dus zoveel mogelijk van je huid af zodat het kan blijven ademen, niet gaat irriteren en het zuiver blijft!

6. Verkeerd een puist uitknijpen

Op de verkeerder manier een puistje uitknijpen kan littekens én nog meer puistjes veroorzaken. Je huid kan gaan ontsteken, wordt rood en pijnlijk.

Hoe knijp ik een puist uit – THE GUIDE

Stap 1: Was je handen

Stap 2: Reinig je huid (als je niet in de gelegenheid bent om je huid eerst te reinigen, kan je deze stap overslaan. Liever niet natuurlijk)

Stap 3: Pak 2 zakdoekjes of wattenpads

Stap 4: Gebruik twee vingers en plaats deze rondom de puist. Gebruik hiervoor dus een doekje of watje (deze zitten tussen je vinger en je huid). Vermijd contact met je vingers op je huid.

Stap 5: Knijp zachtjes rondom de puist. Let op: wil hij na 3 keer drukken niet opengaan en doet het pijn? Stop dan onmiddellijk om verdere ontstekingen te voorkomen. Ga het niet forceren.

Stap 6: Is de puist opengebarsten, zorg er dan voor dat alle witte pus eruit is.

Stap 7: Reinig het gedeelte van je huid waar de puist zat nog extra. Doe dit voorzichtig.

Stap 8: Gebruik het Pro Heal Serum van iS Clinical om de genezing te bevorderen.

Stap 9: Blijf ervan af!

7. Niet genoeg slapen

Er is een goede reden waarom het ook wel schoonheidsslaapje wordt genoemd. Als we slapen gaat ons lichaam en onze geest over in een herstellende fase. Genoeg slaap leidt uiteindelijk tot een verbetering van de gezondheid van je huid.

Wat gebeurt er als je wél genoeg slaapt?

  • Je produceert melatonine wat bekend staat voor zijn anti-aging eigenschappen. Dit wil zeggen dat het je huidverouderingsproces vertraagt.
  • Het stress hormoon, cortisol, daalt tijdens je slaap. Dit helpt beschadigingen in de huid te herstellen. Deze beschadigingen kunnen o.a. komen van de zon (uv straling) en van vrije radicalen (luchtvervuiling).
  • Je lichaam produceert meer collageen. Collageen is heel goed voor veel dingen waarvan je huid er één van is. Collageen is belangrijk om de elastisch te houden en gaat fijne lijntjes en rimpels tegen.
  • Een groeihormoon wordt vrijgelaten terwijl je slaapt. Dit versterkt je huid.

Slaap & je huid - tips

Wat gebeurt er als je niet genoeg slaapt?

Het level van het hormoon cortisol stijgt wat zorgt voor een stijging van ontstekingen in je lichaam en daarmee ook je huid. Vooral huidproblemen zoals acné, eczeem en psoriasis kunnen hierdoor verergeren.

Je huid krijgt niet genoeg tijd om te herstellen. Gun jezelf en je lichaam de rust. Probeer echt 7-8 uur per nacht te slapen en onthoud de vuistregel van hierboven goed.

8. Producten die lekker ruiken

Er zijn veel huidverzorgingsmerken die inspelen op je zintuig: reuk.

Het zit nadat bedrijven jaren dit marketing trucje hebben gebruikt onvermijdelijk in ons systeem. Het eerste wat we doen bij een huidproduct is eraan ruiken.

‘Én hij ruikt ook nog een super lekker!’

Dit heb je vast weleens gehoord. Helaas heeft hoe een product ruikt helemaal niks te maken met hoe een product werkt. Sterker nog, producten die (iets te) lekker ruiken bevatten parfum. Parfum droogt je huid uit en wil je dus vermijden.

We zijn heel voorzichtig met dit brengen, maar de meeste goede huidverzorgingsproducten ruiken niet of in ieder geval niet overdreven lekker. Dit voegt namelijk helemaal niks toe aan de werking van het product. Je neus wil ook wat is in dit geval echt NIET van toepassing!

Alright!

We hopen dat je na dit artikel beseft hoe belangrijk het is om je huid te verzorgen, omdat dit alles te maken heeft met de gezondheid van je lichaam én huid. Je huid verzorgen heeft niks te maken met ijdelheid. Vermijd deze fouten in je huidverzorging en je komt al een heel eind!

KORTE SAMENVATTING VAN HET ARTIKEL (INFOGRAPHIC)Huidverzorging fouten Infographic

Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen!

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken

Beauty trends 2020