Huid & hormonen: hoe zit dat nou?

Hoe hebben je huid en je hormonen met elkaar te maken? Je huid is je grootste orgaan en staat daarmee in nauw verband met alles wat erin je lichaam gebeurt. In veel gevallen weerspiegelt de huid wat er vanbinnen goed of minder goed gaat.

De factoren die de meeste invloed hebben op jouw hormonale balans zijn je dieet & leefstijl gewoontes, stress levels en gifstoffen. De problemen die bij een hormonale disbalans voorkomen zijn de volgende:

  • Menstruatieklachten zoals (zware) krampen, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, hoofdpijn, futloosheid, vreetbuien
  • Onregelmatige menstruatie
  • (Hormonale) acné
  • Doffe huid
  • Verstopte huid (mee-eters, verstopte poriën)
  • Opgeblazen buik, darmklachten
  • Hartkloppingen
  • Somber/depressieve gevoelens
  • Vreetbuien
  • Moeite met afvallen

Herken jij jezelf in een of meerdere van deze symptomen? Lees dan vooral verder!

Helaas wordt er bij deze symptomen vaak gegrepen naar kortetermijnoplossingen zoals pijnstillers, antibiotica, de pil of antidepressiva. Echter, het probleem hiermee is dat de oorzaak van de problemen wordt genegeerd. Door snelle oplossingen te zoeken, plak je eerder een ‘pleister’ op je klachten.

Deze symptomen zijn NIET normaal, ze komen alleen vaak voor. Gelukkig kun je op natuurlijke wijze je hormonen weer in balans krijgen. Neem niet genoegen met jezelf net niet goed voelen, altijd weer bang zijn voor je menstruatie, de onzekerheid en het idee hebben dat het aan jezelf ligt. Je bent niet gek! Je lichaam is uit balans.

Luister naar je lichaam

De eerste stap is voeding. Er zit een groot verschil tussen voeding waar je lichaam iets aan heeft en voeding waar je lichaam niks/minder mee kan. Probeer ingrediënten te kiezen die zo dichtbij de natuurlijke vorm zijn – onbewerkt voedsel dus. Bewerkt voedsel is (bijna) alles waar een verpakking omheen zit. Voeding die al is bewerkt voordat het in de supermarkt ligt.

Hoe deel je dan je bord in? Hier hebben wij een handig overzichtje voor gemaakt die je als leidraad kan nemen (zie afbeelding). Het belangrijkste is dat je vanuit groente gaat denken. Hoe? Als je gaat bedenken wat je gaat eten is de eerste stap bedenken welke groente(s) je gaat eten. Vanuit hier creëer je de maaltijd.

huidverbetering bord indeling voeding

Wat kun je nog meer doen?

Ga lekker bewegen! Bewegen is zo belangrijk voor de balans van je hormonen en hiermee je huid. Je hoeft niet te beginnen met zware workouts in de sportschool. Ga lekker wandelen, doe een lesje yoga of zet de muziek aan en ga lekker dansen. Gewoon thuis? Ja, waarom niet!? Twee keer per week bewegen is genoeg om de eerste stappen te maken naar een beter hormonale balans. Wil je hierbij meer persoonlijke begeleiding? Dan zou je eens moeten kijken naar Personal Body Plan. Echt een aanrader!

Je huid is een spons. Alles wat je erop smeert zal het opnemen en komt in de bloedbaan terecht. Het is dus enorm belangrijk om huidverzorgingsproducten met zorg uit te kiezen. In veel producten wordt de synthetische variant van een werkstof of chemische ingrediënten gebruikt. Deze kunnen je hormonen nog meer uit balans brengen.

Bij Beaumore werken we uitsluitend met hoog geconcentreerde producten die zuivere ingrediënten bevatten. Wij geloven dat een gezonde huid van buiten én binnen komt. Er zijn geen kortetermijnoplossingen. Je moet jezelf, je lichaam en huid de tijd gunnen om te herstellen. Door het gebruik van de juiste producten die bij jouw huid passen kun je dit proces wél ondersteunen.

En als laatste, slaap! Slaap wordt zo vaak onderschat. Probeer genoeg slaap te pakken en onthoud: elk uurtje voor twaalf telt voor twee.

Liefs,

Maxie

(Vond je dit interessant? Volg mijn hele verhaal op Instagram via @liefleukleven)

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken