Ouder worden we allemaal.
Hier verander je niks aan. Sterker nog, ouder worden heeft ook zijn charmes en elke fase brengt weer nieuwe dingen en lessen. Toch zit er verschil in hoe je ouder wordt. Dit is deels genetisch bepaald. Huidveroudering ligt voor een deel al vastgelegd. Echter, zijn er een aantal dingen die je kunt doen op jongere leeftijd (vanaf 25) én op oudere leeftijd om dit proces te vertragen.
Voordat we hierop ingaan is één ding heel belangrijk: elke leeftijd heeft en kent zijn eigen schoonheid. Zien dat je hebt geleefd, geleerd, gelachen, gehuild en gereisd is iets extreem moois. Streven naar dat perfecte, strakke huidje is zonde. Je leeftijd is ook een deel van je eigen identiteit. Aan de andere kant vinden we het allemaal leuk om jonger ingeschat te worden. Are we right? 😉
De grootste oorzaak van huidveroudering (lees: verslapping van de huid, fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken) is beschadiging door de zon. Uv-straling is gemeen. Er zijn drie manieren waarop te zien is hoe een huid is beschadigd door te lange en onbeschermde blootstelling aan de zon:
- Direct: verbranding. Je huid wordt rood en pijnlijk. Je huid gaat vervellen omdat het heel hard werkt om de verbranding te herstellen en extra huidcellen gaat aanmaken.
- Indirect: Vaak komen de echte beschadigingen pas 10 tot 15 jaar later naar boven. De keuzes die je nu maakt hebben jaren later een groot gevolg. Deze komen bijvoorbeeld naar boven als pigmentvlekken.
- Huidkanker. Een extreme vorm van huidbeschadiging, maar zeker reëel. Huidkanker komt steeds meer voor en is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op huidkanker wordt aanzienlijk hoger als je bent verbrand. De zin: ‘Ah joh, dat wordt vanzelf bruin’ komt je vast herkenbaar voor. Het risico is groot en we willen je dan ook op het hart drukken dit niet te licht te nemen.
Wat is het verschil tussen UVA & UVB-straling?
Veel mensen beseffen ook niet dat ondanks wolken of hele dagen binnen zitten, je alsnog blootgesteld kunt zijn aan uv-straling. Daarom hieronder het verschil tussen UVA & UVB-straling:
Tips:
- Wij raden om dagelijks op je gezicht een SPF van minimaal 30 te dragen.
- In de zomer minimaal een SPF van 50 op je gezicht.
- Als je op een zonnige dag op het terras gaat zitten, met vakantie gaat, op het strand/aan het zwembad ligt om te ‘bakken’ gebruik dan ook minimaal SPF30 voor je lichaam. Het liefst SPF50.
- Smeer je elke twee uur én na het zwemmen weer in.
- Probeer chemische zonnebrandcrèmes te vermijden.
Hiernaast is vocht cruciaal voor een jeugdige uitstraling. Dit betekent dat je genoeg water moet drinken. Dit klinkt misschien heel simpel, maar is zo onwijs belangrijk! Houd de volgende vuistregel aan: drink 30ml water per kilogewicht per dag.
Tips:
- Koop een 1,5 liter fles en zet deze naast je werkplek neer. Aan het einde van de dag moet hij op zijn!
- Begin de dag met een glas heet water. Op deze manier laat je je organen weten dat ze aan het werk moeten. De kans is groot dat je vlak erna naar de wc moet. Hallo, stoelgang 😊
- Koop een Dopper of Chilly’s Bottle die je overal mee naartoe neemt
Ook is de volgende vuistregel belangrijk: hoe ouder je wordt, hoe meer je huid zal vragen naar een goede huidverzorging. Het is een feit dat naarmate je huid verouderd er meer nodig is om de huid glad, jeugdig en stralend eruit te laten zien. De belangrijkste stap naar zo’n huid is de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. Vitamine C is hierbij onwijs belangrijk. Vanuit je voeding moet je er dus voor zorgen dat je genoeg vitamine C binnen krijgt.
Vanbuiten kun je huidverzorgingsproducten gebruiken met een hoge concentratie (zuivere) vitamine C. Hiervoor raden wij aan om een serum te gebruiken zoals het Super Serum van iSClinical of het GenexC Serum. Deze laatste is ons meest krachtige serum tegen huidveroudering.
Een andere mooie huidverzorgingslijn tegen huidveroudering waar wij zelf onwijs enthousiast over zijn, is de Youth-Serie van iSClinical. Deze producten bevatten alle cruciale ingrediënten om je huid in een goede conditie te houden.