Rosacea: wat is het en wat te doen?

Helaas is de wetenschappelijke oorzaak van rosacea onbekend. De symptomen van rosacea zijn blozen, rode huid, bultjes, puistjes en zichtbare bloedvaatjes. Vaak denken mensen dat ze acné hebben, echter zit er een verschil in deze twee huidaandoeningen.

Rosacea symptomen komen van zowel binnen en buiten. Voeding speelt een grote rol, maar ook warmte, zonlicht en make-up spelen een rol. Uit ervaring kunnen we zeggen dat de belangrijkste focus bij rosacea de binnenkant is. Qua voeding is het lastig omdat ieder mens anders is. Waar je heftig op reageert is een kwestie van geduld. Je kunt eventueel ook een afspraak maken bij een orthomoleculaire therapeut. Hij/zij kan met een bloedonderzoek je precies vertellen waar je gevoelig voor bent.  Hiernaast zijn er een aantal voedingsgroepen die je het beste kunt vermijden:

  • Alles van de nachtschadefamilie: paprika, tomaten, aubergine, gojibessen
  • Tarweproducten: pasta, brood, deeg
  • Rijst

Probeer vooral ‘oorspronkelijk’ te eten. Even terug naar de basis! Zo min mogelijk bewerkt voedsel en juist pure ingrediënten zoals verse groente, fruit, vis, vlees, peulvruchten. Hiermee ben je namelijk ook lief voor je darmen. Rosacea heeft een sterke relatie met een beschadigde darmwand (leaky gut syndrom). Hierbij verlaten (belangrijke) voedingsstoffen te snel de darmen en ontstaan er ontstekingen in je lichaam. Ontstekingsremmend eten betekent dus voedingsstoffen rijk aan goede vetten, omega 3, eiwitten, proteïne en langzame koolhydraten (quinoa, haver, spelt).

Een goed boek om weer terug te gaan naar de oorsprong is De Oerspronkelijke Keuken van Yvonne van ’t Sticht. Hierin staan heel veel lekkere recepten en een hele fijne uitleg over ontstekingsremmend eten, en meer.

Supplement die wij aanraden is omega 3. Deze gaat er echt voor zorgen dat je ontstekingen minder gaan worden. Kies voor de merken Eqology, Vitalize, Vitakruid, VitaminStore.

Benieuwd welke producten bij een huid met rosacea passen? Ga dan naar de volgende pagina ➡️

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken

Schoonheidssalon Bergen op Zoom Anne