Wat doet suiker met je huid?

Suiker en de huid, wat heeft het met elkaar te maken? Direct? Niet zoveel. Indirect daarentegen, wél heel veel.

Het is algemene kennis dat suikers niet zo goed voor onze gezondheid zijn. Met name geraffineerde suikers. Van gaatjes tot extra kilo’s, de gemiddelde persoon weet stiekem dat minder suiker eten beter zou zijn.

Minder snoep, koek, cake, taart, voedsel uit pakjes, frisdrank, en ga zo maar door.

Maar waar recent onderzoek nog meer is achter gekomen: suiker is niet zo goed voor de huid. Het versnelt het huidveroudering-proces.

Hoe zit dat?

Van suikermoleculen is bekend dat ze kunnen gaan plakken aan eiwitten. Dit proces heet glycatie. De producten die uit deze verbindingen ontstaan heten Advanced Glycation Endproducts (AGE’s). Deze kunnen op heel veel vlakken schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo ook voor je huid aangezien collageen (dat voor stevigheid zorgt) ook een eiwit is.

Wanneer deze AGE’s zich opstapelen treedt er een beschadiging aan de omliggende eiwitten op. Het gevolg van deze beschadiging is dat het weefsel aan structuur en veerkracht verliest. Uiteindelijk is het gevolg een verslapte huid met rimpels. Hoe meer suiker je eet, hoe meer AGE’s er worden geproduceerd.

Suiker en de huid

Geldt dit ook voor suiker uit bijvoorbeeld fruit?

Ja, in principe maakt dit proces geen onderscheid tussen de verschillende suikers. Wel zitten er aan (bijvoorbeeld) fruit zoveel gezondheidsvoordelen dat je deze zeker lekker moet blijven eten. Kies ervoor om de geraffineerde suiker uit snoep, koek en frisdrank te vermijden. Die krijg je onbewust veel meer binnen én hebben geen andere gezondheidsvoordelen. Geen andere goede reden om er veel van te eten dus.

Hoe zit het met geraffineerde koolhydraten?

Geraffineerde koolhydraten worden door je lichaam omgezet in suiker. Voorbeelden zijn: wit brood, ontbijtmixen, witte rijst en witte pasta. Deze zijn dus ook boosdoeners en hebben uiteindelijk hetzelfde effect op je huid zoals ‘echte suikers’.

Kunnen we het voorkomen?

Het is lastig om AGE’s volledig uit ons dieet te verwijderen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de hoeveelheid die je binnen krijgt te verminderen.

6 tips om minder suiker binnen te krijgen:

  1. Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door een muesli van graanvlokken en noten. Eet er vers fruit bij.
  2. Vervang kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn.
  3. Leer alle namen die worden gebruikt voor suiker op verpakkingen. Dat zijn er 50.
  4. Eet gezondere varianten van witte pasta/brood/aardappels zoals volkoren of spelt pasta, zoete aardappel, speltbrood, havermout, quinoa, zilvervliesrijst, etc.
  5. Drink water & thee i.p.v. frisdrank
  6. Probeer zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen (vitamines & mineralen) zodat je lichaam verzadigd is en minder vraagt naar suiker (=energie)

Zijn er huidproducten die je kunt gebruiken om het huidverouderingsproces te remmen?

Zeker. Er zijn ingrediënten in huidproducten die beschadiging kunnen herstellen of tegengaan. Dit betekent niet dat het volledige proces van glycatie (suiker en je huid) kan worden stopgezet, maar het kan wel helpen om de lange termijn gevolgen tegen te gaan.

Vitamine C

Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen. Hierdoor wordt de huid voller, steviger en ziet de huid er ‘jonger’ uit. Van vitamine C is aangetoond dat het collageen stabiliseert waardoor het herstel van een beschadigde huid wordt verhoogd. Vitamine C werkt het beste op je huid als (1) de concentratie van het l-ascorbinezuur tussen de 10 en 20% ligt, (2) de pH-waarde onder de 3,5 zit, en (3) als de vitamine C in zuivere vorm wordt toegepast.

De vitamine C producten waar wij mee werken voldoen allemaal aan deze kwaliteitseisen. De producten van iS Clinical komen in de hoogste concentratie vitamine C. Het Super Serum is een fantastisch product tegen huidveroudering. Het serum met de hoogste concentratie aan vitamine C is het GenexC Serum.

l-ascorbinezuur (L-ascorbic Acid) is bewezen de meest effectieve vorm van vitamine C. Het dringt goed door in de huidbarrière en de werking blijft stabiel.

Vitamine E

Vitamine E is essentieel voor onze huid. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld een hele hoge concentratie aan vitamine E in de huid zitten. Het werkt tegen cel beschadiging, waaronder door glycatie.

Een product met vitamine E die wij aanraden is het Pro Heal Serum van iS Clinical. Een krachtig werkend serum met hoog geconcentreerd vitamine C gecombineerd met olijvenextract en pure vitamine E en A.

Anti-oxidanten (extremozymen)

Organismen die in staat zijn te overleven in bizarre klimaten, zoals extreme hitte, koude, droogte en diepe oceaangeulen, worden extremofielen genoemd. De letterlijke term voor extremofielen is “extreem liefhebbend”. Deze organismen bestaan al meer dan 40 miljoen jaar. Hun vermogen om zich aan te passen aan het leven in extreme omstandigheden heeft hen in staat gesteld om in bijna elke omgeving te groeien. Deze planten maken Extremozymen aan om te kunnen overleven.

Extremozymen hebben het vermogen om de huid te beschermen tegen huidbeschadiging, en zijn ook in staat om de huid te beschermen tegen de effecten van zonnestraling wanneer ze in huidverzorgingsproducten worden verwerkt. iS Clinical heeft een gepatenteerd mengsel van Extremozymes® ontwikkeld en in verschillende formules verwerkt om fijne lijntjes en rimpels te helpen verminderen, de collageenproductie te ondersteunen, tekenen van veroudering te voorkomen en de algehele gezondheid van de huid te verbeteren.

Ook om glycatie tegen te gaan zijn extremozymen zeer geschikt. De producten die dit ingrediënt bevatten zijn:

Heb je vragen?

Stel ze hieronder of stuur voor persoonlijk huidadvies een mailtje naar info@beaumore.nl

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken