Hoe verhoog je je weerstand? In dit artikel leggen we uit hoe je in 10 stappen je weerstand kan verhogen en verbeteren. Deze tips zijn op elk moment van het jaar toepasbaar. Zeker in de tijd van het corona virus zijn deze stappen heel belangrijk! Voorkomen is beter dan genezen. Een hogere weerstand is belangrijk!
Inhoudsopgave
Stap 1: slapen voor een hogere weerstand
Stap 2: vitamines en mineralen
Stap 3: koken met knoflook en ui
Stap 4: vermijd bewerkt voedsel/suiker
Stap 5: bewegen
Stap 6: minder stress
Stap 7: hygiëne
Stap 8: eet veel groente & fruit
Stap 9: water drinken
Stap 10: kies voor jezelf
Stap 1: slapen voor een hogere weerstand
Slaap wordt onderschat.
Je kunt alles goed doen: gezond eten, sporten, supplementen slikken. Als je niet genoeg slaapt zal je weerstand niet optimaal zijn. De allereerste én belangrijkste stap voor een hoge weerstand is dus slaap.
Slaap minstens 7-8 uur per nacht. Hiernaast wil je dat als je slaapt, je ook echt diep slaapt. Hoe kan je dit stimuleren?
- Neem magnesium als extra supplement of gebruik een magnesium spray. Magnesium helpt je lichaam om in de REM slaap te komen.
- Zet een cactus of vet plant in je slaapkamer.
- Zet je mobiel nachts op vliegtuigstand of leg hem in een andere kamer.
- Zorg dat het echt donker is. Gebruik hiervoor eventueel een slaapmasker. Pas als het echt donker is gaat je lichaam genoeg melatonine aanmaken. Dit is ook weer belangrijk voor je hormoonbalans.
- Zorg ervoor dat je overdag genoeg in het licht bent. Doe je gordijnen open, werk bij een raam, ga naar buiten. Je wilt je biologische ritme ondersteunen.
- Zet een speciale bril op die blauw licht tegenhoudt van je laptop/tv/mobiel (vooral avonds). Blauw licht verstoort je biologische ritme en geeft een onrustig gevoel. Je kunt tegenwoordig ook de glazen van je bril laten maken inclusief blauwlicht filter zoals bij Ace & Tate.
- Een avondritueel kan helpen om rustiger te worden. Schrijf dingen op, ga nog even lekker douchen of in bad, zet kaarsjes aan, doe een korte meditatie (de app Meditation Moments is een topper).
- Houd een raam open voor voldoende zuurstof.
- Himalaya zoutsteenlamp in je slaapkamer zetten kan ook helpen voor een betere nachtrust. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar doe er vooral mee wat je zelf fijn vindt!
Stap 2: vitamines en mineralen
Een andere manier om je weerstand te helpen, is het nemen van supplementen.
‘Krijg ik dan niet genoeg vitamines en mineralen binnen als ik gewoon gezond eet’?
Hier zijn de meningen over verdeeld. Voor dit artikel gaan we ervan uit dat je niet genoeg binnen krijgt via je normale voeding. Van alle onderstaande voedingsstoffen is aangetoond dat ze het immuunsysteem versterken waardoor deze beter in staat is om virussen te bestrijden. Weet je niet zeker of je supplementen kan slikken? Bespreek dit dan eerst met je huisarts of orthomoleculaire therapeut.
Vitamine C
Vitamine C is een van de belangrijkste bronnen voor een hoge weerstand. Het is bewezen effectief tegen de bestrijding van griep, verkoudheid en virussen in het algemeen. De behoefte aan vitamine C verhoogt zelfs als je ziek bent. Het is dus belangrijk om je vitamine C inname te verhogen.
Vitamine D3
Als je in Nederland woont, kun je ervan uit gaan dat je een vitamine D tekort hebt. Vitamine D is belangrijk voor je botten, spierweefsel, evenwicht en immuunsysteem. Zon uit een potje!
Magnesium
Magnesium is een van de belangrijkste mineralen. Het helpt je beter te slapen, voor het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam, heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en is het goed voor het geheugen, concentratievermogen en leerprestaties. Tevens speelt het een rol bij het behoud van sterke en soepele spieren en is het van belang voor de samenstelling van de botten. Magnesium is ook goed voor menstruatieklachten zoals krampen.
Zink
Zink zorgt voor gezonde botten, haar en huid. Hiernaast zorgt zink voor een sterk afweersysteem, antioxidantsysteem, stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, wondheling en weefselvernieuwing. Elke cel in ons lichaam heeft zink nodig.
Stap 3: koken met knoflook en ui (yes!!)
Knoflook en ui hebben een positief effect op je weerstand en zorgen ervoor dat belangrijke voedingstoffen beter worden opgenomen. Hiernaast geeft het je darmen een boost, waardoor je darmflora ook gezond blijft.
Vooral knoflook helpt tegen griep en verkoudheid. Knoflook bevat antioxidanten die je lichaam beschermen en het kan zelfs de kans op hart en-vaatziektes verminderen.
Kook dus met lekker veel knoflook en ui! Als de hele familie het eet, dan heb je ook geen last van elkaar 😉
Stap 4: vermijd bewerkt voedsel/suiker voor hogere weerstand
Hoe meer bewerkt het voedsel is wat we eten, hoe meer moeite je lichaam heeft om het te verwerken. Hoe dichter bij de natuurlijke vorm een product is, hoe beter je lichaam de voedingsstoffen kan opnemen.
In bewerkt voedsel zit vaak veel suiker en andere onnodige ingrediënten die niks toe voegen. Kortom, je lichaam kan er niet zoveel mee. Het is vooral bezig met afbreken waardoor er ontstekingen in je lichaam ontstaan. Ontstekingen brengen je lichaam in een staat van stress wat een groot effect zal hebben op je weerstand. De fysieke en mentale gevolgen zijn enorm. Je voelt je onrustig, hebt stemmingswisselingen, eetbuien, slaapt slecht, bent moe en ga zo maar door.
Bijna alles wat uit een (kleurrijke) verpakking komt is bewerkt. Ook dingen als frikandelbroodjes, pizza uit een doos, sausjes uit een pak, chips, koekjes, snoep, gebak.
Tip: heel veel lekkere dingen kun je heel gemakkelijk ook zelf maken. Als je zelf kookt of bakt heb je veel meer controle over welke ingrediënten je gebruikt. Maak zelf pizza, bananen pannenkoekjes, chocoladereepjes, taartjes of muffins. Er zijn heel veel lekkere recepten te vinden! En je hebt er nu zeker tijd voor 😉.
Stap 5: bewegen
Niet stil gaan zitten!
Deze klinkt natuurlijk enorm logisch, maar je lichaam bewegen is zo belangrijk voor een hoge weerstand. Zie je lichaam als een soort pomp. Een pomp werkt pas optimaal als het in beweging komt.
Dit werkt ook zo voor jou lichaam en de taken die het elke dag verricht. Je helpt je lichaam door zelf in beweging te komen.
Ga lekker wandelen, yoga, hardlopen, in het park een training doen, je hebt ook veel youtube video’s of apps (zoals Workout for Women). Of zet muziek op en ga lekker dansen in de woonkamer!
Zit dus vooral NIET STIL! 🙌🏼
Stap 6: minder stress
Onrust, je zorgen maken, stress. Je mentale toestand heeft ook effect op je weerstand. Negatieve gevoelens zorgen voor onrust in je lichaam. Het is niet voor niks dat als je extreem zenuwachtig of angstig bent je buikpijn krijgt. Je darmen worden ook wel gezien als je tweede hersenen.
Bij te veel stress gaat je lichaam in de overlevingstand en geeft het minder ‘aandacht’ aan ‘minder belangrijke’ organen. Hierdoor worden processen verstoord en raak je uit balans.
Stel je voor dat er een tijger je huis binnen komt lopen. Het laatste waar je lichaam dan aan denkt is je gezondheid of (bijvoorbeeld) voortplanten. Je lichaam denkt dan alleen maar: RENNEN!!
Voor je lichaam is stress een trigger om zich te focussen op overleven. Dit is verre van optimaal voor je algehele gezondheid en daarmee je weerstand.
Voel je je vaak/snel gestrest? Probeer dan UIT je hoofd te komen en weer IN je lichaam. Even goed ademhalen is zo belangrijk. Zeker ook om je longen gezond te houden.
Stap 7: hygiëne
Een logische stap, maar hygiëne is belangrijk. Was je handen, nies en hoest in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes. Voor meer informatie over hygiëne maatregelen verwijs ik je graag door naar het RIVM:
Let op: desinfecterende gel doodt niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Je huid is een spons en raakt snel uit balans. Gebruik dus alleen hand-gel wanneer dit noodzakelijk is. Je handen wassen kan altijd!
Stap 8: eet veel groente & fruit
Voeding is belangrijk. Voeding is waar alles mee begint.
Om je weerstand en algehele gezondheid een boost te geven is het consumeren van veel groente en fruit enorm belangrijk.
Probeer elke maaltijd van de dag groente te verwerken. In de ochtend kun je bijvoorbeeld een smoothie maken met fruit én groente.
Voor je weerstand eet veel witte en groene groente zoals bloemkool, venkel, pastinaak, knolselderij, spinazie, courgette, broccoli. Ook gember, rode peper, tuinkers, pompoen, zoete aardappel. Eet veel kruiden!
Stap 9: water drinken
30ml water per kilogewicht
Genoeg water drinken is van belang om alle afvalstoffen goed te kunnen afvoeren en de functionaliteiten van je organen te optimaliseren.
- Drink elke ochtend als je opstaat 1 of 2 glazen lauwwarm water om je organen wakker te maken
- Zet een karaf water op tafel, zorg ervoor dat water altijd in je zicht staat
- Vuistregel: na elk plasje een glasje (water)
- Drink lekker veel thee (liefst met losse kruiden of verse munt/gember)
- Houd je water niet goed vast (vaak plassen)? Drink in de ochtend een keer een glas water met mineraalzout. Dit houdt het vocht beter vast.
Stap 10: kies voor jezelf
Het is nu meer dan ooit de perfecte tijd om een stapje terug te doen. Pak de rust nu het kan, slaap lekker bij en doe waar jij je goed bij voelt.
Je kunt er ook aan denken om even geen koffie te drinken (koffie = niet fijn voor je stress levels) en/of even geen of minder alcohol (alcohol = meer ontstekingen).
Ga experimenteren met nieuwe, gezonde recepten. Ga weer even terug naar de basis, waar word je gelukkig van? Wat is écht belangrijk? Je hoeft niet alles. Even geen haast.
Laat je een reactie achter?
Wij zouden het enorm leuk vinden als je hieronder laat weten wat je van dit artikel vond. Of heb je zelf nog goede tips? Laat het weten!
Leave a Comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dank jullie wel❤️🍀
Graag gedaan💕