Waar komen puisten nou écht vandaan?

Goede vraag! De plek op je gezicht/lichaam zegt veel over de onderliggende oorzaak van puisten. Puisten zijn namelijk een symptoom van iets wat niet helemaal lekker gaat in je lichaam. Zie dit artikel als een soort gids om erachter te komen waarom je puistjes hebt en (vooral) wat je ertegen kunt doen.

Voorhoofd

Puisten en onzuiverheden op je voorhoofd betekenen dat je moet letten op wat je eet. Deze komen namelijk vooral vanuit je darmen. Het is dus belangrijk om extra lief te zijn voor je darmen. Veel producten zijn vrij agressief en je darmen moeten dan hard aan de slag om ze te verwerken. Je darmen kunnen hierdoor overprikkeld raken en minder goed functioneren. Drink dus genoeg (liefst gefilterd) water, genoeg vers fruit + groente + proteïne (zoals vlees, kip, vette vis, eieren, of plant proteïne zoals bonen, linzen, noten en zaden) bij elke maaltijd. Probeer ook echt minder gluten, suiker en koemelk te eten.

Tussen je ogen

Puistjes/onzuiverheden tussen je ogen betekent voornamelijk dat je een hoog stresslevel hebt. Voel je je vaak angstig of onrustig? Probeer dan stress managementtechnieken te implementeren zoals mediteren, ademhaling oefeningen, gedachtes opschrijven in een boekje, etc. Probeer ook echt 8 uur te slapen per nacht en dan liever van 11 tot 7 dan van 1 tot 9. Elke uurtje voor twaalf telt voor twee!

Wangen en rondom je mond

Puisten en plekjes op je wangen/rondom je mond zeggen vooral dat iets in je dieet het aanwakkert en kan ook duiden op intoleranties. Voor dit laatste raden we je aan om een afspraak te maken bij een orthomoleculaire therapeut die een bloedonderzoek voor je kan doen. Zo kom je erachter of er toch iets is (zoals gluten, koemelk, suiker) waar je niet goed tegen kan.

Puistjes op je wangen kunnen ook duiden op een gebrek aan een hygiëne/een goede huidroutine. Probeer je huid elke ochtend, elke avond en na elke sportsessie te reinigen. Kies een product die je huid op een milde manier reinigt, zonder de essentiële oliën aan te tasten zoals het Cleansing Complex van iSClinical. Verwissel je kussensloop elke 1-2 dagen (en was ze op minstens 40°C), desinfecteer de voorkant van je mobiel regelmatig en probeer niet aan je huid te pulken overdag.

Kaaklijn en nek

Op deze plek is de onderliggende oorzaak vaak hormonaal. Een hormonale disbalans kan veel vervelende symptomen geven o.a. een onzuivere huid. Ook hierbij is wat je eet extreem belangrijk, moet je genoeg water drinken en regelmatig sporten/bewegen. Probeer vaker de fiets te pakken, lekker wandelen, op een been staan tijdens het tandenpoetsen, krachttraining (max. 3x per week) en probeer ook echt zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten. Groente, fruit, noten, zaden, ‘milde’ granen zoals haver, quinoa en spelt.

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken

rosacea