Waar of niet waar: acné heeft alles te maken met hoe je eet

Ja en nee!

Gluten, koemelk en suiker zijn triggers voor acné. Het is niet de onderliggende oorzaak, maar kan acné wel versterken. Om uit te zoeken waar je acné vandaan komt, is het een goed idee om deze voedselgroepen voor een langere periode te vermijden.

 

Koemelk

We zijn eerlijk met je: de kans op acné + onzuiverheden zijn wetenschappelijk gezien hoger als je koemelk eet. Alledaagse koemelk producten zorgen voor een groei van het hormoon insuline groei factor 1 (IGF1). Deze factor speelt een rol in de aanmaak van talg. Een overproductie aan talg verstopt je poriën waardoor je uitbrekingen krijgt. De groei van dit hormoon kan 10-20% zijn wat een direct effect is van de antibiotica en hormonen die koeien toegediend krijgen tijdens hun leven. Denk maar hieraan: een koe kan alleen melk geven als het zwanger is. Koeien krijgen hiervoor synthetische hormonen toegediend zodat het lichaam denkt dat het zwanger is en melk produceert. Deze hormonen krijg jij vervolgens binnen als je koemelk eet of drinkt.

Gluten

Gluten is een proteïnegroep die in granen voorkomt, zoals tarwe, gerst en rogge. Gluten sensitiviteit of allergie – die vaak lastig te diagnosticeren zijn – kunnen de darmwand beschadigen. Hierdoor kunnen we voedingsstoffen die lief zijn voor je huid niet meer opnemen. Gluten zorgt ook voor ontstekingen in het lichaam. Dit triggert een onrustige huid en versnelt het verouderingsproces. Hiernaast zal je lichaam er alles aan doen om de ontstekingen uit je lichaam te krijgen en kan hiervoor je huid gaan gebruiken.

Gluten sensitiviteit heeft een sterke link met versneld verouderen en een rode huid. Ook is er een sterke link met psoriasis. Psoriasis lijkt erg op acné en een moeilijk huidprobleem waar glutenvrij eten wonderen voor kan verrichten.

 

Suiker

Of je nou acné, cellulitis, pigmentvlekken, rimpels of een doffe huid hebt: bedank suiker hiervoor. Dit heerlijke en verslavende ingrediënt heeft een negatief effect op je lichaam. Het bouwt collageen af terwijl het ontstekingen bevordert. Hiernaast, als het al niet erg genoeg is, ‘beroofd’ het een gezonde huid van de belangrijkste voedingsstoffen en vocht. Hierdoor kunnen anti-verouderingshormonen niet meer hun ding doen.

Suiker zit verstopt in veel bewerkt voedsel, zelfs daar waar je het niet verwacht. Het is verslavend omdat je lichaam suiker heel snel kan omzetten in energie. Op de korte termijn wordt je lichaam daar blij van. Echter, dit effect duurt maar kort en je lichaam zal hierdoor om meer en meer suiker vragen. Het is een vicieuze cirkel.

 

“Ik eet geen gluten, koemelk en suiker. Ik gebruik niet-chemische huidproducten en krijg nog steeds acné uitbarstingen. Wat doe ik fout?”

Zoals eerder benoemd, zijn dieet triggers vooral dat: triggers. Het is niet de onderliggende oorzaak van je acné.

Onze huid is ons grootste orgaan. Of we nou acné uitbarstingen krijgen, jeuk krijgen, eczeem of psoriasis hebben of tekenen van versneld verouderen zien: onze huid communiceert datgene wat fout gaat in ons lichaam. Van darmen die niet lekker werken tot een hormonale disbalans, allergieën, intoleranties, angststoornissen, depressies, en meer. Als er iets ongewoons aan het oppervlak verschijnt, betekent dit vaak dat er iets aan de binnenkant misgaat!

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken