Hoe krijg je een mooie huid? En wat heeft je lichaam ermee te maken?

Hoe krijg je een mooie huid? Is een gezonde huid ook een mooie huid? BEGRIJPEN hoe het lichaam werkt is de eerste stap in dit proces. Een gezonde en mooie huid komt namelijk vooral vanbinnen.

Als eerste is het belangrijk om te beseffen dat het lichaam een soort gereedschap is die we nodig hebben om iets te bereiken. Een slecht functionerend gereedschap kan ons hierbij tot last zijn. Echter, als dit gereedschap optimaal werkt, zijn de prestaties ongelooflijk hoog en krijg je het niet zo snel meer stuk.

Het menselijke lichaam is eigenlijk best bijzonder. Kijk maar eens naar de basisfuncties:

 1. Het bouwt zichzelf
 2. Het onderhoudt zichzelf
 3. Het repareert zichzelf
 4. Het vernieuwt zichzelf
 5. Het genereert zijn eigen energie

Voeding voor een mooie huid

VOEDING is de brandstof die het lichaam nodig heeft om deze basisfuncties uit te voeren. Wat alleen belangrijk is, is dat je de JUISTE VOEDING binnenkrijgt.

Deze voeding bestaat uit 3 categorieën:

 1. Bouwstoffen
 2. Energiebronnen
 3. Micronutriënten (moeilijk woord, leggen we uit)

Laten we eens kijken wat deze categorieën doen.

Bouwstoffen worden gebruikt om het lichaam te bouwen, onderhouden, repareren en hernieuwen. Maar wat zijn dan bouwstoffen?

 • Water, ongeveer 60%
 • Eiwitten, ongeveer 19%
 • Sommige (goede) vetten, ongeveer 15%
 • Mineralen, ongeveer 5%
 • Sommige (langzame koolhydraten, ongeveer 1%)

Energiebronnen  worden afgebroken en omgezet in energie die je nodig hebt om te functioneren. Hieronder vallen eiwitten, vetten en koolhydraten. Concluderend, zijn dit de 3 belangrijkste bronnen van energie. Aan de andere kant: niet alle koolhydraten en vetten zijn een goede bron van energie voor je lichaam. Bijvoorbeeld: Alcohol is ook een koolhydraat, maar je lichaam kan er verder niet zoveel mee. Deze worden ook wel ‘lege calorieën’ genoemd’ of terwijl ‘lege energie’.

Wat zijn dan wel ‘goede’ vetten en koolhydraten? Bijvoorbeeld avocado, olijfolie, kokosolie, roomboter, vette vis, noten, pitten & zaden. Haver, gierst, spelt, rijst, amaranth, quinoa, couscous, gerst, teff, boekweit, rogge, etc.

Verder komt nu nog een hele belangrijke categorie: micronutriënten!

Micronutriënten spelen een hele belangrijke rol in heel veel belangrijke processen in ons lichaam. Ook in het herstel en de opbouw van de huid. Hiernaast, als er een tekort aan deze categorie is, kan dit serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van het lichaam. Onze voeding zou het volgende moeten bevatten:

 1. Vitaminen
 2. Mineralen

Eerste en vooral: ons lichaam kan deze NIET ZELF AANMAKEN en daarom moeten we deze uit externe bronnen, of terwijl onze voeding, halen.

Oke leuk, maar welke vitaminen en mineralen hebben we dan nodig? Dat zijn de volgende:

 • Vitamine A, D, E, C, B-complex (B1, B2, B3, B5, B6, B12, Biotine, Foliumzuur, Choline, Inositol, PABA)
 • Calcium
 • Magnesium
 • Ijzer
 • Zink
 • Mangaan
 • Koper
 • Jodium

De grote vraag blijft alleen: halen wij genoeg voedingsstoffen uit ons eten? En is dat onze eigen schuld of hebben we dat niet in de hand?

Een gezonde huid

Het kan gebeuren dat je een tekort hebt aan deze vitamine, mineralen of voedingsstoffen. Een gezonde en mooie huid komt vanuit binnen. Namelijk, als er iets vanbinnen niet helemaal lekker gaat dan ga je dit aan de buitenkant zien. Je begrijpt nu beter hoe je lichaam werkt en hoe je een gezonde, mooie huid kunt ondersteunen. De keuzes die je maakt qua voeding zijn onderbouwd, je weet waarom je het doet. De zin: ‘gezond eten is belangrijk voor je gezondheid’ verandert van een vage zin naar een duidelijke zin. Jij hebt de keuze, altijd.

Bronnen:

Lenkei, G. D. (2004). Censuur: wat u niet mag weten over uw gezondheid. In G. Lenkei. Bulgarije. https://drlenkei.nl/product/censuur-wat-u-niet-mag-weten-over-uw-gezondheid/

 

Leave a Comment

0

Typ en klik op Enter om te zoeken